Backstage in de controlekamer van Disneyland Paris

De leden van InsidEars hebben vandaag een kijkje achter de schermen gekregen bij Disneyland Paris. Boven de attractie It’s a Small World bevindt zich de controle kamer van het Disneyland Park. Hier werken elke dag 5 mensen om alles in het park in goede banen te leiden. Vanuit de P.C.C.R. (Park Central Control Room) worden de park omroepen gestart, de muziek voor de parade en delen van de verlichting in het park.

Vanuit de P.C.C.R. wordt dus vooral audio gestart en verlichting geregeld voor het Disneyland Park. Ook het Walt Disney Studios Park heeft een eigen controle kamer. Deze bevind zich op de eerste verdieping van Studio 1. Het volledige team voor beide parken bestaat uit 10 werknemers die over beide parken verdeeld worden. Het team bestaat uit technici en programmeurs met een stage manager die toezicht houdt. Zo ziet een dag in de controle kamer van Disneyland Paris eruit.

De dag start met muziek

De teams komen elke dag een uur voor openingstijd aan in de controle kamer. Nog voor de gasten het park betreden worden alle audiosystemen en computerprogramma’s gecheckt en getest. Extra grondig worden de automatische soundtracks en park omroepen gecheckt. Dit is de muziek die je per land hoort, maar ook de aankondigingen voor de Disney Stars on Parade en Disney Illuminations.

De hoofdtaak van de controle kamer is dan ook om ervoor te zorgen dat alle audio werkt en dat alle park omroepen op de juiste momenten gebeuren. Veel van de omroepen staan automatisch ingepland, maar bij slecht weer of andere onvoorziene omstandigheden kan het soms nodig zijn om een parade niet door te laten gaan. Ook deze omroepen worden dan vanuit de controle kamer ingestart zodat deze in het park te horen zijn.

De parade

In de parade zit meer werk dan je denkt. Voordat de parade door Mainstreet USA trekt zijn er namelijk een aantal voorbereidende werken die worden gedaan vanuit de controle kamer. Voor de parade start worden namelijk de lichten langs de route aangezet en op de juiste posities gezet. Misschien hebt je het al eens gezien op Mainstreet USA, want daar schuiven de lichten automatisch uit de daken.

Wanneer de parade van start gaat zorgt het team vanuit de controle kamer ervoor dat de audio wordt gestart. Ook zorgen ze ervoor dat de audio uit de speaker langs de route gelijk loopt met de audio die van de paradewagens af komt. Deze technologie maakt gebruik van GPS en wordt ook gebruikt in het Walt Disney World Resort in Florida en het Disneyland Resort in Californië. Op beeldschermen in de controle kamer kan het team zien waar de paradewagens zich bevinden en kunnen ze indien nodig de audio uit de speakers langs de route aanpassen.

In aanloop naar een nieuwe parade zoals de tijdelijke parade tijdens Halloween, werkt het team uit de controle kamer nauw samen met het entertainment team. Het neemt 2 weken in beslag om de parade vlekkeloos te laten verlopen. De audio moet hier en daar aangepast worden en de verlichting moet natuurlijk optimaal zijn. Zo is de parade voor Halloween ook ’s avonds te zien tijden de twee Halloween Parties.

Aan het einde van de dag

Een dag in het Disneyland Park wordt natuurlijk afgesloten met de avondshow Disney Illuminations. Deze show wordt niet gestart vanuit de controle kamer boven It’s a Small World. Disney Illuminations heeft een eigen gebouw op Central Plaza. Je zult het gebouw vast wel eens hebben gezien. Het bevind zich namelijk voor Casey’s Corner. Voor de avondshow wordt een deel van de controls overgedragen naar Central Plaza. Vanuit daar kunnen ze namelijk beter toezien of de show goed verloopt.

Na Disney Illuminations is het tijd om naar huis te gaan, maar niet voor het team in de controle kamer. De muziek in het Disneyland Park blijft namelijk nog 90 minuten spelen na sluiting van het park. Er zijn namelijk nog bezoekers die even in de winkeltjes op Mainstreet USA willen kijken of gewoon graag de tijd nemen.

We bedanken Disneyland Paris voor dit leuke kijkje achter de schermen en zoals altijd ”Bedankt voor jullie aandacht!”